Commentator

Als commentator schrijf ik duidende nieuwsanalyses, opi­ni­ërend commentaar en essays over actuele ont­wikkelingen op het gebied van politiek, economie en samenleving.
commentator politiek economie

Als commentator

Als commentator zorg ik voor verdieping bij het nieuws. Ik schrijf duidende nieuwsanalyses, opiniërend commentaar en essays over actuele ontwikkelingen op het gebied van politiek, economie en samenleving. Ook doe ik data-gedreven onderzoek naar maatschappelijke trends en geef ik beleidsadvies over economische vraagstukken.

Europa en de wereld

Ik houd me bezig met de geopolitieke verhoudingen in de wereld en schrijf over de opkomst van China, onrust in het Midden-Oosten en de strijd tussen de Verenigde Staten en Rusland. Ook schrijf ik over Europa en de Europese Unie en dan met name over eurocrises, culturele verschillen en het toenemende populisme. Een selectie van mijn werk:

Meer Europa en de wereld »

Nederlandse maatschappij

Over Nederland schrijf ik meestal naar aanleiding van actuele thema’s zoals verkiezingen, rampen met politieke en economische gevolgen of over ophef die ontstaan is over de eigen normen en waarden. Daarbij bekijk ik Nederlanders en de Nederlandse cultuur nogal eens als door de ogen van een buitenlander.

Meer Nederlandse maatschappij »

Limburg

Verder schrijf ik artikelen over de provincie Limburg, waar men zich meestal wel Nederlander voelt, maar soms ook weer niet. Zowat gelegen in Duitsland of België blijft de grens in de hoofden van de Limburgers vaak toch nog een grote scheidslijn. Ook die met de rest van ‘Holland’ overigens.

Meer Limburg »

Samenleving

Van wat meer afstand gekeken schrijf ik over de inrichting van samenlevingen op basis van een mensbeeld met bijbehorende normen en waarden en daaruit voortvloeiende politieke ideologieën. In het bijzonder ben ik daarbij geïnteresseerd in ons bijna religieuze streven naar vooruitgang.

Meer samenleving »

Spoor en luchtvaart

Ik houd me bezig met economische vraagstukken op het gebied van het spoorvervoer en de luchtvaart. Zo heb ik me met een aantal rapporten als beleidsadviseur gemengd in de discussie over de overname van Maastricht Aachen Airport door de Provincie Limburg.

Media

Daarnaast schrijf ik zo nu en dan een artikel over de toekomst van de (verdiepende) nieuwsjournalistiek en dan met name over de overgang van die ene one-size-fits-all krant voor de al wat oudere lezer naar een veelvoud aan nieuwe publicatievormen voor een jonger publiek.

Meer media »

Journalist en columnist

Ik ben als freelance journalist in te huren voor het schrijven van nieuwsanalyses, (redactioneel) commentaar en het doen van data-gedreven onderzoek. Als columnist of essayist zorg ik voor duiding bij het nieuws, geef ik richting aan het debat en schilder ik maatschappelijke vergezichten.

Voor mijn werk hanteer ik een tarief per woord, dat afhankelijk is van de lengte van de tekst, het soort artikel en het medium waarin het zal verschijnen. U kunt dan ook het beste contact met me opnemen voor meer informatie of een prijsopgave. Mijn werk wordt overigens regelmatig gepubliceerd.