Gezocht: nationale coördinator virusbestrijding

15 maart 2020 | Overig – Waar het om het coronavirus gaat, zouden we beter niets van een kabinet verwachten dat minstens altijd één stap achter de feiten aanloopt.

Iedere persconferentie maakt het alleen maar erger. Volgens mij moeten we ons minder zorgen gaan maken over het coronavirus en dringend meer over het flauwe optreden van het kabinet. Vandaag was er weer zo’n persconferentie. Uitgesteld, vooraangekondigd door burgemeesters die niets wilden verklappen. Er is een gebrek aan structuur en daadkracht. Een paar zaken:

– scholen gaan nu wel (grotendeels) dicht, terwijl dat een paar dagen geleden toch echt niet goed zou zijn. Inmiddels is de samenleving maar zelf begonnen zijn maatregelen te organiseren en worden scholen gesloten. Het was altijd al duidelijk dat scholen dicht zouden gaan, omdat het niet vol te houden zou zijn als Nederland als één van de weinige landen wel nog scholen open zou houden. Ministers vonden het belangrijk om daar toch nog dagen/uren aan te verspillen. Het zijn leiders zonder gevolg gebleken;

– minister Bruins had het over dat wat van alle Nederlanders werd gevraagd. Een virus doet niet aan paspoortcontrole. Het was een halfslachtige poging om wat moed in de bevolking te pompen. Iedereen moet per direct zich aan de voorschriften en adviezen houden, ook de Amerikaanse toeristen in Amsterdam. Iedereen moet daar ook van doordrongen geraken (ook zij dus die niet op NPO 1 naar een persconferentie kijken);

– er zouden in een later stadium nog meer maatregelen aangekondigd worden. Is dat een impliciete erkenning dat het virus niet onder controle is/te krijgen is? Willen de ministers nog wat meer tijd om met het virus te onderhandelen over zijn verspreidingsdrang? Ieder uur telt. We lopen dus met de maatregelen nog steeds het zich exponentieel verspreidende virus achterna. Dat is voorlopig geen winstgevende strategie;

– de ministers hadden de persconferentie moeten gebruiken om specifiek en meermaals in de mensen te ‘kloppen’ dat ze afstand houden, in de elleboog hoesten, handen wassen en bij koorts/hoesten binnenblijven. Misbruik de persconferentie en kijk recht in de camera. Overtuig dan toch eens, man!

– de premier geeft morgenavond een toespraak. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb geen behoefte aan ‘we moeten allemaal onze schouders eronder zetten’ en ‘dit wordt een strijd van de lange adem’. Ik wil een coherente visie op het geheel, plannen en oplossingen. En een toespraak aankondigen meer dan 24 uur van tevoren. Dit is 2020, niet 1973. We hoeven toch zeker niet langer dan 24 uur te wachten op een peptalk van de coach?

We hebben iemand nodig met gewicht, een soort nationale coördinator virusbestrijding. Iemand die het inhoudelijk snapt, een arts, viroloog of iemand met soortgelijke (wetenschappelijke) achtergrond, die wat ouder is en/of natuurlijk overwicht heeft. Iemand die wetenschap, samenleving en politiek samenbrengt, kan communiceren én gezag uitstraalt. Een leider dus.